vrijdag 18 januari 2013

een warm kruikje en hete soep


Januari, dat betekent plannen maken voor de nieuwe kookworkshops. In plaats van door de keuken te vliegen zit ik stilletjes te tikken op de computer. In een oud huis met hoge plafonds en onverwarmde gangen is het dan niet altijd makkelijk om je warm te houden.


Kruikjes en kersenpitjes in de rug, maar vooral een lekker heet soepje op tijd en stond. Voor broodaddicten klinkt het misschien vreemd, maar ik vind het zelfs heerlijk om hiermee te ontbijten.  Klaar om  het ijs buiten te trotseren!



Preisoep met curry en groene linzen

1 ui
2 tenen look, geperst
1 prei, groen én wit fijn gesneden
2 stengels groene selder, mét groene blaadjes, fijngesneden
100 g savooikool, fijngehakt
2 koffielepels mild currypoeder
handvol gekookte groene of bruine linzen
groentenbouillon
peper van de molen
sesamolie

Stoof de groentjes in de sesamolie glazig.  Houd de helft van het seldergroen opzij.  Voeg dan zoveel bouillon toe tot je dikke soep krijgt.  Kook de soep tot de groentjes beetgaar zijn.

Als je geen verse bouillon gebruikt maar bouillonpasta, voeg die dan toe wanneer de soep gaar is.  Het is beter om je groentjes zonder zout (de bouillon dus) te koken, dan geven ze meer smaak af aan het kookwater.

Voeg dan de linzen en het seldergroen toe en kruid met verse peper.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten